Sharing-Success Sponsors

Huis ter DuinKwast WijnkopersHANOSSimon de VogelHeuvelman Sound & Vision B.V.Vacu Vin

Reisverslag Indonesiƫ

Reisverslag Indonesië 7-13 februari 2010 Op 7 februari jl. zijn we op uitnodiging van de familie Den Toom naar Indonesië geweest om een aantal wisma’s te bezoeken die de familie Den Toom al jaren financieel ondersteunt.

Na een zeer voorspoedige reis komen we via Surabaya in Malang aan waar we meer dan hartelijk met bloemen worden opgewacht door zuster Thres van het Liliane Fonds. Na een half dagje rustig bijkomen van de toch wel verre reis gaan we dinsdagochtend op bezoek bij Pater Janssen, de drijvende kracht achter de Stichting Bhakti Luhur. Pater Janssen, die met zijn 87 jaar nog steeds een zeer krachtige uitstraling heeft, leidt ons hoogst persoonlijk rond. Eerst bezoeken we een sociale werkplaats waar onder andere bakstenen worden gemaakt en daarna gaan we naar een hele grote wisma waar ook een school bij zit. Het hele complex ziet er keurig en overzichtelijk uit.

Er zijn speciale klassen voor blinde kinderen, voor dove kinderen en kinderen met een verstandelijke handicap. Er zijn kinderen die alleen onder schooltijden komen maar er zijn er ook een heleboel die in deze wisma wonen. Daarnaast is er een dokterspost, therapiecentrum, winkeltje, etc. Bovendien is er intern een school voor jonge meiden die opgeleid worden om de kinderen met een handicap 24 uur per dag te begeleiden. Het is eigenlijk een heel dorp op zich.

Na een bezoek aan de diverse klassen van de school worden we meegenomen naar een eetgelegenheid waar een paar kinderen met een zeer ernstige handicap geholpen worden met eten. Pater Janssen kent ze allemaal bij naam en neemt alle tijd om met iedereen even een praatje te maken. Hij wordt door iedereen als een heilige gezien. Heel bijzonder. Met een brok in onze kelen verlaten we het gebouw. We rollen van de ene emotie in de andere want kort daarna wordt Bernd herenigd met Agatha.

Agatha is voor Bernd het begin geweest van Sharing Success. 10 jaar geleden hebben Bernd en Gerrie haar namelijk financieel geadopteerd en deze prachtige dame is van een hulpeloos meisje van 4 uitgegroeid tot een zeer zelfstandig tantetje van 14 die zich de kaas niet van het brood laat eten. We verlaten deze goed geoliede machine op weg naar één van de wisma’s van de familie Den Toom, net even buiten Malang. In de eerste kamer zit een grote groep kinderen te knutselen en liedjes te zingen. Wat ons onmiddellijk opvalt is de liefde en warmte waarmee de kinderen verzorgd worden door de zusters. Het is allemaal vrij sober maar het is schoon, het eten is goed en natuurlijk het allerbelangrijkste is de één op één aandacht die de kinderen krijgen. Zo super om te zien.

De volgende dag vliegen we naar Jakarta. Van het vliegveld naar het hotel moeten we even wennen aan de enorme hectiek en stank van de grote stad. Ik dacht dat wij in Nederland een fileprobleem hadden. De volgende dag gaan we door de verkeerschaos naar een wisma/school in Pamulang-Tangeran vlakbij Jakarta. Op deze school zitten de kinderen die in de andere wisma van de familie Den Toom wonen. Hier werden we opgewacht door zuster Marcelina, mediator van het Liliane Fonds.

We worden door het schoolhoofd rondgeleid langs de verschillende lokalen. Wat opvalt is dat de kinderen heel secuur per handicap worden ingedeeld zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Er wordt ook heel veel gedaan aan opleiding. Zo worden meisjes opgeleid om kapper te worden, ze leren tassen te naaien, er worden muziekinstrumenten bespeeld, etc. Na een hoop geknuffel en handjes schudden vertrekken we naar de wisma van de familie Den Toom. In deze wisma wonen 60 kinderen die allemaal naar de school gaan die we net bezocht hebben. Ook hier is alles weer tot in de puntjes verzorgd.

De kinderen worden ingedeeld per leeftijd en leven/eten/slapen met hun groep in de diverse woonkamers. Zuster Ros zwaait hier de scepter en dat doet ze met hart en ziel. Het gebouw kan best een opknapbeurt gebruiken maar het is er schoon, de kinderen hebben allemaal een eigen plek en het eten (dat net opgediend werd toen we binnenkwamen) zag er zeer voedzaam en smakelijk uit. We zijn diep onder de indruk hoe zuster Ros hier haar stempel op het geheel drukt.

De volgende dag gaan we heel vroeg op pad om Zuster André een bezoek te brengen, helemaal aan de andere kant van Jakarta. Zuster André is een Nederlandse zuster die al meer dan 35 jaar in Indonesië woont en inmiddels een enorm imperium heeft opgebouwd inclusief een ziekenhuis in aanbouw. Zuster André is een bijzonder bevlogen pittige dame met een enorm groot hart. Ze vertelt ons over haarzelf en over haar zorgcentrum. Het is een bijzonder mens met een hele bijzondere overtuiging. We zijn na haar rondleiding allemaal even stil van haar kracht en doorzettingsvermogen om zoveel mensen die het minder hebben in de maatschappij, te helpen. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat ze ook nog tijd heeft om te slapen.

Na een bezoek aan haar ziekenhuis dat zo goed als klaar is moeten we helaas onze koffers pakken om de terugreis te aanvaarden. In het vliegtuig terug denken we tevreden terug aan deze indrukwekkende reis. Ondanks dat er nog veel geld nodig is voor bijvoorbeeld speciale aanpassingen voor de kinderen en opknapbeurten voor de huizen voelen wij ons bevoorrechte mensen dat wij ambassadeur mogen zijn van de Stichting Sharing Success Foundation. Het is ongelooflijk hoe iedere euro die gedoneerd wordt ook daadwerkelijk op de juiste plek terecht komt. Bovendien vinden we het fantastisch hoeveel aandacht en liefde de kinderen ontvangen en hoe ze ondanks hun handicap nog leren mee te tellen in de maatschappij.

Tenslotte is dat het waar het allemaal om draait. Henkjan en Petra Smits Henk sr, Paul en Henk jr. heel hartelijk bedankt voor deze onvergetelijke reis.